Karácsonyi diós- és mákostekercs
8 fő részére
Nehézség:
közepes
hozzávalók a tésztához
- 0.5 kg liszt
- negyed kg vaj
- kb. 2 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- só
- 2 egész tojás
- 2 dkg élesztő
töltelékhez
- 40 dkg darált dió
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 30-35 dkg cukor
- reszelt citromhéj
- 5-10 dkg mazsola
- cukrozott narancshéj
- annyi tej, hogy a tölteléket kenni lehessen
másik töltelék
- 15 dkg darált mák
- fél liter tej
- cukor
- reszelt citromhéj
- mazsola
Elkészítés
Mákos töltelék készítése: A mákot megfőzzük a tejben és végül hozzáadjuk a cukrot. Diós töltelék készítése: A hozzávalókat összekeverjük. Tészta készítése: A vajat a liszttel elmorzsoljuk, és hozzáadjuk a cukros tejben kelesztett élesztőt, majd a többi hozzávalót. Mielőtt a tojásfehérjét beletesszük a masszába, felverjük. Három felé vesszük a tésztát, pihentetjük 2-3 órán át. 3 mm vastagra nyújtjuk, téglalap alakúra. Úgy tegyük rá a tölteléket, hogy a széle kisujjnyira üres maradjon. Megszórjuk citromhéjjal, mazsolával, felsoroljuk. Tetejét megkenjük tojással, majd hagyjuk pihenni. Fél óra múlva még egyszer megkenjük tojással. Megint pihentetjük háromnegyed órán keresztül. 30-40 percen keresztül sütjük. Letakarva kihűtjük.
Hozzászólások
Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.
Ehhez a recepthez még senki sem fűzött megjegyzést.