Karácsonyi diós- és mákostekercs

8 fő részére

Nehézség:

közepes

Beküldte:

hozzávalók a tésztához

  • 0.5 kg liszt
  • negyed kg vaj
  • kb. 2 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 egész tojás
  • 2 dkg élesztő

töltelékhez

  • 40 dkg darált dió
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 30-35 dkg cukor
  • reszelt citromhéj
  • 5-10 dkg mazsola
  • cukrozott narancshéj
  • annyi tej, hogy a tölteléket kenni lehessen

másik töltelék

  • 15 dkg darált mák
  • fél liter tej
  • cukor
  • reszelt citromhéj
  • mazsola

Elkészítés

Mákos töltelék készítése: A mákot megfőzzük a tejben és végül hozzáadjuk a cukrot. Diós töltelék készítése: A hozzávalókat összekeverjük. Tészta készítése: A vajat a liszttel elmorzsoljuk, és hozzáadjuk a cukros tejben kelesztett élesztőt, majd a többi hozzávalót. Mielőtt a tojásfehérjét beletesszük a masszába, felverjük. Három felé vesszük a tésztát, pihentetjük 2-3 órán át. 3 mm vastagra nyújtjuk, téglalap alakúra. Úgy tegyük rá a tölteléket, hogy a széle kisujjnyira üres maradjon. Megszórjuk citromhéjjal, mazsolával, felsoroljuk. Tetejét megkenjük tojással, majd hagyjuk pihenni. Fél óra múlva még egyszer megkenjük tojással. Megint pihentetjük háromnegyed órán keresztül. 30-40 percen keresztül sütjük. Letakarva kihűtjük.

Hozzászólások

Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.

Ehhez a recepthez még senki sem fűzött megjegyzést.